Şeker hastalığı ameliyatı nedir
30 yılı aşkın bir zamandır yaygın olarak çeşitli şişmanlık ameliyatı tüm dünyada yapılmaktadır. Bu ameliyatların bir kısmı mide hacmini kısıtlamaya yönelik olanlar (tüp mide gibi..) veya emilimi azaltmaya yönelik ince bağırsağın bir kısmını devre dışı bırakan ameliyatlardır (gastrik bypass gibi). Şişman şeker hastalarında ameliyatın hemen sonrasında daha kilo vermeden büyük bir kesiminde şekerin düzeldiği insüline olan ihtiyacın kalmadığı fark edilmiştir. Bunun üzerine obezite ameliyatı sonrasında şeker hastalığından kurtulmaya sağlayan başka etkenlerin olması gerektiği düşünülmüş ve bu konuda daha detaylı araştırmalar yapılmaya başlanmıştır.
Bağırsaklarda yapılan yer değiştirmenin bu etkilere neden olabileceği anlaşılmıştır. Obezite ameliyatı ile ileumdan (ince bağırsağın son kesimi) gecen gıdanın arttığı, bu gecen gıdanın artışı ile doğru orantılı olarak ince bağırsağın bu kesiminde bulunan L hücresi denilen hücrelerden GLP-1 denilen bir hormonun salgılanmasının da arttığı anlaşılmıştır.
GLP-1 hormonundaki artmasının da pankreasta beta hücre sayısını çoğalttığı ( Beta hücreleri pankreastan insülin salgılayan hücreleridir. ) sonuç olarak insülin üretimini artırdığı ve insülin cevabını güçlendirdiği anlaşılmıştır. Ayrıca GLP-1 karaciğer, kaslar ve yağ dokusunda insülin direncini ortadan kaldırdığı bu sayede hastaların ameliyat sonrasında kısa sürede daha kilo vermeden şeker düzenlemesinin yapılabildiği ve şeker hastalığından kurtulabildiği düşünülmektedir.
Bunun üzerine ince bağırsağın son kısmı olan ileumdan sindirilmemiş gıdaların daha çok geçmesine olanak verecek ameliyat modelleri geliştirilmiştir. Bu ameliyat şekillerine de şeker hastalığı ameliyatı denilmiştir. Bu ameliyatlar son 5 yıldır tüm dünyada kullanılmaya başlamış ve giderek yaygınlaşmaktadır.
Bu ameliyatla hastaların % 90’dan daha fazlası şeker hastalığından tamamen kurtulmaktadır. Şeker hastalığından kurtulduğu gibi şeker hastalığının ve şişmanlığın beraberinde getirdiği yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, dislipidemi, karaciğer yağlanması ve uyku apnesi gibi pek çok problemi tedavi edebilmektedir.
Şeker hastalığı ameliyatı ile aşağıdaki sonuçlardan biri veya bir kaçı sağlanabilir
- Şeker hastalığı sonlanabilir (uygun hastada %90 dan fazla)
- Kontrol edilemeyen şeker hastalığı kontrol altına alınabilir,
- Hastalığın gidişin yavaşlatılabilir
- Şeker hastalığının komplikasyonları önlenebilir.